Linux, 8 cele mai bune instrumente pentru dezvoltatori. Linux are o serie de instrumente utile. Acestea vin în ajutorul oricărui dezvoltator web, în funcție de necesitățile acestuia și obiectivele urmărite. Website-ul nostru de anunțuri, este dezvoltat pe o platformă Linux (CentOS 7).

Explorați cele mai bune instrumente Linux pentru dezvoltatorii web design și alegeți instrumentul perfect pentru proiectul dvs. dezvoltat cu sistemul de operare Linux. Un proiect de analize mediacale de exemplu, este optimizat pe un server Linux.

Introducere instrumente Linux

În lumea noastră în schimbare rapidă, granițele dintre diferite sisteme de operare sunt adesea subtile, ceea ce este o veste bună pentru utilizatorii web care iau în considerare utilizarea Linux în stațiile lor de dezvoltare.

Creatorii de conținut, care trec de la Windows la macOS (Linux) se așteaptă adesea să continue să folosească software-ul la nivel profesional, precum Adobe Dreamweaver în Linux, dar află că nu este disponibil acolo.

Vă recomanăm:

Deși, este posibil să rulați multe aplicații Windows (inclusiv Dreamweaver) în Linux via Wine. Experiența și integrarea desktop nu vor fi la fel. Starea disponibilității software-ului în Linux se îmbunătățește constant. Multe produse comerciale fiind lansate în zilele noastre pentru toate platformele majore: Windows, macOS și Linux.

Potențialii comutatori ar trebui să fie dispuși să facă compromisuri și să își schimbe uneori obiceiurile de muncă.

Am selectat cele mai utile aplicații Linux specializate, care vor face tranziția mai confortabilă. La fel ca instrumentele și resursele de web design, unele dintre acestea sunt gratuite și open source, altele costă bani. Nu există o dependență evidentă între calitate și preț. Să ne uităm mai atent la ce este disponibil pe piață.

Seamonkey

Seamonkey Composer este unul dintre cel mai ușor de folosit instrument de către creatori de website-uri. Are o compatibilitate excelentă cu produsele Mozilla. Aplicația este un editor WYSIWYG cu trei moduri: editor de documente, explorator de marcare, editor de cod sursă și htaccess.

În cel mai simplu caz, un utilizator poate aranja doar text, imagini, tabele și alte obiecte fără a scrie o singură linie de cod, similar cu ceea ce oferă un procesor de text precum MS Word. Seamonkey Composer va crea automat un marcaj HTML adecvat, care va fi suficient pentru website-urile statice.

Evident, majoritatea proiectelor web moderne folosesc mult JavaScript și alte scripturi la distanță, dar acest lucru nu îl face inutil pe Composer. Puteți pregăti în continuare un design de bază cu acesta și stăpâni restul proiectelor cu alte instrumente.

În mod implicit, Composer stochează toate formatările și stilurile cu text bogat chiar în codul HTML simplu, dar este posibil să îi spui software-ului să folosească stiluri CSS și să îl externalizeze ulterior într-un fișier separat.

Există, de asemenea, fila ”Previzualizare frumoasă”, care face ca o previzualizare de tip browser a proiectului tău să fie live, ca și cum ar fi fost încărcat într-un browser web. Partea browser-ului este navigatorul bazat pe Gecko Seamonkey Navigator, care nu diferă prea mult de Mozilla Firefox în ceea ce privește afișarea conținutului web.

Unul dintre cele mai utile instrumente din Composer este butonul ”Publicare de pe bara de instrumente”. Aceasta permite încărcarea rapidă și perfectă a codului dvs. direct în directorul website-ului prin FTP.

Quanta

Quanta este poate o piesă mai puțin cunoscută de software de dezvoltare web în zilele noastre, dar a fost alegerea numărul unu nu atât de mult timp în urmă. Celebra aplicație Quanta Plus a fost o IDE integrată special concepută pentru designeri și dezvoltatori web, dar mai târziu a fost absorbită de KDevelop, o platformă multiplă mult mai puternică.

Cu toate acestea, proiectul original Quanta Plus trăiește sub patronajul Trinity Desktop Environment (TDE), un efort comunitar pentru menținerea KDE3. Oricum, este încă posibil să instalați Quanta într-o distribuție Linux modernă și să beneficiați de setul său bogat de funcții.

Deși un pic de modă veche, Quanta s-a dovedit a fi o alegere viabilă pentru proiectul web actual. Editorul oferă o interfață cu file și permite lucrul cu stiluri de text, tabele, liste, formulare și scripturi.

Încă se presupune că un utilizator Quanta este de așteptat să codeze de mână, dar există multe instrumente care să vă sprijine cu acest lucru în Quanta. Meniul ”Etichete” oferă un catalog sortat de etichete utilizate frecvent și este ideal pentru căutarea rapidă a etichetelor. Majoritatea celorlalte instrumente sunt ușor de găsit.

Datorită aspectului tradițional al interfeței Quanta Plus, există zeci de funcții avansate, însă este puțin probabil ca un utilizator să se piardă. Fiecare caracteristică stă la locul potrivit și, prin urmare, explorarea posibilităților editorului Quanta nu este niciodată supărătoare.

Bluegriffon

BlueGriffon este un editor web construit în jurul motorului de redare Mozilla Firefox. Acesta este poate singurul lucru pe care îl are în comun cu Seamonkey. BlueGriffon este cu siguranță un instrument mai avansat din toate punctele de vedere. Acesta poate servi ca editor HTML pentru website-uri complexe.

Interfața are un aspect sănătos și se simte aproape de un procesor de cuvinte mediu, cu excepția, poate, pentru tema întunecată implicită pe care BlueGriffon o folosește.

Aplicația este oferită în trei variante:

  • versiunea freeware are caracteristici esențiale ale editorului WYSIWIG
  • Versiunea de bază (75 de euro) adaugă o mulțime de caracteristici de bun gust. Inclusiv editori dedicate pentru stiluri CSS și formule MathML, fragmente de cod, un instrument de previzualizare a versiunilor mobile
  • manager de proiect și o mulțime de instrumente utile la nivel pro.

Cea mai de preț licență EPUB (195 de euro) se adresează mai mult proiectanților EPUB și oferă sprijin pentru exportul de proiecte către EPUB 2/3. Cu toate acestea, versiunea gratuită a BlueGriffon este deja o aplicație completă, demnă de încercat, pentru producerea de conținut web de înaltă calitate.

Secțiunea ”Preferințe” din BlueGriffon este foarte asemănătoare cu cea din Firefox. Pe lângă numeroasele lucruri pe care le puteți personaliza după bunul plac, este posibil să extindeți și BlueGriffon cu plugin-uri suplimentare.

De exemplu, un început bun este să adăugați dicționare lipsă de verificare ortografică și, probabil, lucruri precum FireFTP pentru încărcare rapidă de coduri.

În general, nu puteți greși dacă aveți un editor web puternic care se conformează complet celor mai recente standarde W3C, inclusiv HTML5, CSS 2.1 și părți mari ale CSS 3, CSS Media Queries, MathML, SVG etc.

Sublime Text

Sublime Text oferă încă o abordare a colaborării cu website-uri. Aplicația este practic un editor de text încărcat, bazat pe cadrul Electron, astfel încât are un motor de browser în ”inima” sa. Interfața este minimalistă și orientată către cod.

Constă doar dintr-o zonă de editare a textului, în timp ce toate funcțiile avansate sunt ascunse în elementele barei de meniu. Cu toate acestea, este ușor să reglați aspectul UI Text Sublime la un aspect mai solicitant.

Meniul ”View” vă permite să multiplexați panoul editorului pe coloane sau rânduri. De asemenea, să adăugați panoul din partea stângă cu lista de fișiere deschise. Se pare că Sublime Text este un instrument înțelept pe care îl puteți utiliza pentru a vă spori productivitatea. Acesta permite lucrul cu mai multe fișiere simultan, chiar și fără a fi nevoie să comutați între file.

Sublime Text acceptă pluginuri și acesta este punctul în care putem face ca acest editor de text cu scop general să fie mai concentrat pe web.

Începeți prin a instala Package Control, un manager de plugin-uri pentru Sublime Text. Apoi, veți putea obține diverse beneficii suplimentare, cum ar fi Emmet pentru fragmentele de cod din JavaScript, HTML și CSS, plugin-ul de integrare Git, selector de culori, minifier de cod și multe altele.

Plugin-urile adaugă foarte mult funcționalității editorului. De exemplu, pluginul SideBarEnhancements permite redenumirea fișierului, mutarea și duplicarea, ceea ce nu este posibil altfel.

Visual Studio Code

În mod tradițional, VS Code realizează comparații cu Sublime Text, deoarece ambii editori de cod se bucură de design modern, o temă întunecată și un set respectuos de plugin-uri suplimentare. Din nou, este vorba de plugin-uri care pot transforma un instrument de dezvoltare generală în software centrat pe web.

În cazul Codului VS, lista obligatorie include coduri Font Awesome, CSS Peek, CSS Tree Validator, Live Sass Compiler, precum și un plugin pentru minifier cod.

Cel mai puternic lucru despre VS Code este faptul că are toate instrumentele mai des utilizate la îndemână. Bara laterală ascunde un explorator de proiecte, un instrument de căutare și înlocuire, un panou de control sursă, un debugger și un manager de extensii încorporat.

Există peste 10.000 de extensii disponibile practic pentru orice scop și gust. Toate pot fi instalate cu câteva click-uri de mouse. Obiectivul rămâne același: extensiile ajută la facerea utilizatorilor VS mai productivi în scrierea și editarea codului sursă.

Caracteristicile de editare din VS Code sunt superbe. De exemplu, indentarea, execuția fragmentelor și potrivirea între paranteze funcționează pur și simplu și nu vă stau în cale. Poate fi puțin întârziat când mestecă fișiere extra-mari (cele care ajung la 5 MB și mai mult), dar nu este cazul în majoritatea proiectelor web.

Cu suportul despărțirii ecranului, file și o mulțime de parametri de vizualizare utile, VS Code este ușor de ridicat și de utilizat imediat. Deși, sperăm că utilizatorii Linux nu îi deranjează că VS Code arată și se simte ca un produs Microsoft.

Pinegrow

Pinegrow este un puternic studio web cu mijloace dezvoltate pentru styling și editare vizuală. În timp ce mulți alți editori web pot semăna cu aplicații de procesare a cuvintelor, Pinegrow ar putea fi mai bine comparativ cu un editor de vector. Interfața este oarecum unică în comparație cu contemporanii săi, dar este destul de confortabilă de utilizat.

Deși puteți începe un nou proiect Pinegrow cu un index.html gol și să scrieți totul manual. Aplicația vă încurajează să utilizați șabloane de pagini, de înaltă calitate. Este nevoie de mult mai puțin efort pentru a popula proiectul. Un proiect bazat pe șabloane cu propriul text și imagini, decât pentru a face același lucru de la zero.

Pinegrow este, de asemenea, singura aplicație din ghidul nostru care ascunde în mod implicit codul sursă al unui proiect web.

Pe de altă parte, folosirea mouse-ului pentru a selecta blocuri logice pe pagină și apoi a le regla s-a dovedit a fi mai rapidă și mai eficientă decât scrierea codului. În plus, Pinegrow adaugă un minunat editor vizual CSS, o bară laterală la îndemână cu widget-uri pe care le puteți trage și arunca pe pânză (butoane, tabele, câmpuri de text etc) și unele plugin-uri (plătite) suplimentare.

Pentru toate aceste funcții abundente, Pinegrow oferă dezvoltatorilor opțiuni de cumpărare care variază de la 36 la 111 USD. Licența de bază ar trebui să fie suficientă pentru website-urile cu o pagină, în timp ce licența pro costisitoare include o colecție de teme WordPress. În orice caz, există o perioadă de probă de 30 de zile.

Pingendo

În multe privințe, Pingendo este ca Pinegrow, doar puțin mai simplu și funcționează pe bază de abonament lunar sau anual (cum ar fi 9 dolari pe lună). Aplicația este ideală pentru producerea de trafic, portofoliu, meniu alimentar sau pagini web personale datorită celor 17 șabloane frumos amenajate.

Desigur, acest lucru limitează creativitatea în unele moduri. În schimb, obțineți rețete rapide pentru a duce la bun sfârșit lucrurile.

Pingendo oferă un set bogat de lucruri pentru a trage și plasa pe pagina dvs. web. Acesta include tot felul de articole de navigare, filete, comutatoare, ecusoane, carduri, piese Google Map și multe altele.

Interfața Pingendo se poate simți mai de bază decât cea a lui Pinegrow. Aceasta este și mai clară și mai ușor să te obișnuiești. Bara de sus are opțiuni de previzualizare. Vă permite să vedeți instantaneu cum va arăta pagina web pe un smartphone, tabletă sau notebook.

Panoul lateral retractabil din stânga este un bun exemplu de ascundere a unui număr imens de elemente. Acesta poate fi vizualizat în interiorul unei bare de instrumente compacte.

De exemplu, puteți aranja arborele ”Proiecte” și ferestrele HTML/SASS cum doriți.  Puteți să le închideți dacă acestea vă stau în cale. Singura opțiune posibilă a Pingendo este doar un constructor Bootstrap și nu un editor de pagini web universale.

În același timp, este una dintre cele mai bune soluții pentru construirea de website-uri. Soluția este bazată pe Bootstrap, folosind o interfață superbă cu multă potrivire și finisare.

Aptana Studio

Aptana vă va oferi un pic de odihnă de la software-ul plătit. Deoarece, butonul mare de descărcare albastru de pe website-ul oficial duce direct la pagina GitHub a proiectului. Aptana este un software bazat pe Java care seamănă mai mult cu IDE-ul unui dezvoltator.

Cu toate acestea, software-ul se concentrează puternic pe lucrurile legate de web.  Poate fi interesant pentru dezvoltatorii web și administratori.

Începeți cu un ecran gol și probabil mai întâi accesați asistentul ”Proiect nou”. Observați câteva presetări utile care includ șabloane Ruby, Rails și PHP. Folosind panoul ”Explorator de proiecte” din partea stângă a ecranului, este posibil să navigați în structura directorului și să creați fișiere.

Zona principală a ferestrei Aptana Studio este dedicată unui editor de text cu numerotarea liniei. Acesta evidențierea codurilor, file și alte caracteristici esențiale. Similar cu alte ID-uri de înaltă calitate, Aptana are un asistent de cod care oferă sfaturi pentru etichetele HTML5. Oferă și pentru CSS, precum și pentru obiectele Java și PHP/Ruby.

Există, de asemenea, un depanator de coduri și instrumente de implementare avansate și, în opinia noastră, acest lucru face din Aptana un instrument de dezvoltare web mai preferat decât un editor bazat pe browser. De exemplu, Aptana funcționează foarte bine cu conexiunile SFTP și FTPS securizate moderne.

De asemenea, nu ratați fila ”Terminal” de sub zona principală de editare din Aptana. Terminalul este un mod eficient de implementare a aplicațiilor web, precum și acces rapid la extragerea, sincronizarea și comasarea codurilor (de exemplu, prin Git).

Concluzii

Indiferent de sistemul de operare folosit, Windows sau Linux, preferințele pentru unul dintre ele sunt împărțite. Atunci când oferi servicii de promovare web scopul final este de a fi un furnizor cât mai eficient pentru necesitățile clienților.

Clienții fiind diferiți, în cazul când folosești sistemul de operare Linux, cu ajutorul acestor instrumente, se poate obține un produs eficient în timpul cel mai util clientului.

Prin urmare atunci când sistemul de operare folosit este Linux, aceste instrumente se dovedesc utile și eficiente. Mai ales că, Linux ca orice furnizor de software actualizează în permanență produsele oferite către utilizatorii săi. În aceste condiții, se poate beneficia de cele mai actualizate versiuni ale instrumentelor menționate în acest articol.